Pilegrimsturen til Ringerike 18. juni 22

På Stein gård ruslet vi rundt kirkeruinene. Her på gården vokste den hellige Olav opp og han skal ha bygd kirken. Ifølge legenden var det en trolsk skikkelse med navnet Gyri som prøvde å ødelegge den nybygde kirken ved å kaste kjempesteiner fra høyden Gyrihaugen på den andre siden av Steinsfjorden.

Vi tok en liten tur til Halvdanshaugen rett nord for Stein gård (se bilder nedenfor) før bussen kjørte oss trygt til Bønsnes kirke. Der feiret vår pilegrimsprest p. Andreas messen med oss. For et vakkert område! Kirken ligger høyt over Tyrifjorden langs pilegrimsleden til Nidaros – med fantasktisk utsikt over fjordens mange armer.

Den hellige Olav minnes også ved Bønsnes kirke med denne bautaen. Innskriften lyder: Olav Haraldson den hellige vokste opp i Hole, falt på Stiklestad 1030. Rex perpetuus Norvegiae, Norges evige konge.

Bak bautaen skimtes fjorden i all sin skjønnhet. Også Bønsnes kirke er verdt å se. Den lille middelalderkirken har mange fine detaljer som vi fikk beundre før og etter messen, se bildene nedenfor.

Så bar det videre til en god lunsj på Ringerike Gjestegård og deretter en rusletur i parken til Kistefos museum. Der var det mange av oss som unte seg en is i flott sommervær. Turen fortsatte tilbake til Oslo via Hadeland. Det ble igjen sang og bønn og Solsangen lød gjennom bussen. Vi hadde mye å takke for denne dagen og gleder oss allerede til neste tur!