Hvis du har hørt om Ekstrem Korsvei (EK), vurderer å delta for første gang eller allerede har deltatt, men ønsker å forstå den bedre, er denne siden for deg. Nedenfor finner du grunnleggende forklaringer om EK og svar på de vanligste spørsmålene knyttet til denne ideen.
Hva er Ekstrem Korsvei?
EK er en frivillig religiøs praksis som innebærer å gå en bestemt rute etter solnedgang, om natten, og meditere over stasjonene på korsveien under denne vandringen. Hvert år forberedes meditasjoner for hver utgave, tilgjengelige på mange språk. Under den førti kilometer lange og utmattende vandringen møter deltakerne ulike utfordringer – tretthet, smerter i bena, søvnighet, blemmer på føttene, kulde, regn, osv.
EK setter sin egen standard og stiller følgende krav:
- 40 kilometer om natten (eller 30 kilometer med stigninger større enn 500 meter)
- alene eller i en liten gruppe
- alltid i stillhet og konsentrasjon
- det er ikke sport, men en vandring med meditasjoner
- man kan, og bør, spise og drikke, men man bør ikke arrangere piknik
EK oppmuntrer til forsakelser, men respekterer enhver beslutning om å returnere hjem tidligere.
Hvor kommer Ekstrem Korsvei fra?
Ekstrem Korsvei ble opprettet i 2009 som et nyskapende forslag til å oppleve Fastetid mysteriet med korsveien. Denne ideen ble initiert og utviklet av presten Jacek Stryczek i Kraków, sammen med pastoratet for menn «Męska Strona Rzeczywistości». EK, som opprinnelig kun var tilgjengelig i Kraków, utviklet seg i de påfølgende årene til å dekke hele Polen, og til og med utenfor Polen. I 2012 ble Ekstrem Korsvei arrangert utenfor Kraków for første gang, og i 2017 ble EK arrangert i 11 land (utenfor Polen: Østerrike, Tsjekkia, Spania, Irland, Tyskland, Norge, Romania, USA, Sveits og Storbritannia). I 2021 ble Ekstrem Korsvei arrangert i 501 regioner med 1090 ruter [kilde Wikipedia].
Hvorfor dette? Hva er poenget med å delta i EK?
EK er et verktøy som du kan bruke til å forbedre livet ditt, til å overvinne dine egne svakheter. EK skiller seg fra andre aktiviteter ved at det ikke er behagelig, men krevende. Det hjelper deg å overskride dine egne begrensninger. Mange deltakere som har fullført Ekstrem Korsvei har sagt at de ikke trodde de ville klare å gå 40 kilometer da de startet. Andre sa at de satte seg et mål på ruten og planla å returnere hjem etter å ha nådd det. Men under vandringen hadde deltakerne fortsatt krefter og klarte til slutt å nå målet. Begge grupper sa til slutt at de oppnådde noe som opprinnelig virket umulig. Overført til vårt liv kan man da se at med Gud blir det umulige mulig. EK gjør deg bevisst på at du har styrken til å overvinne vanskeligheter, bekjempe dårlige vaner, kanskje til og med avhengigheter, og løse vanskelige relasjoner og situasjoner som virker håpløse.
EK måles ikke bare i fysisk anstrengelse – vi forventer frukter, en indre forandring til det bedre. EK er en livsstil.
Hvem er Ekstrem Korsvei for?
EK er for enhver voksen person. Ungdommer eller mindreårige kan av sikkerhetsgrunner kun delta i EK under tilsyn av en voksen. Om du er katolikk, kristen, troende i en annen religion eller ikke-troende, spiller ingen stor rolle. Hvis du mener at deltakelse i EK kan føre til en positiv forandring i deg, inviterer vi deg til å delta. Vær oppmerksom på at de fleste deltakere i EK er katolikker.
Hva er ruten for Ekstrem Korsvei?
EK har ingen enkelt rute. EK er tilgjengelig i mange regioner i Polen og utenfor Polen. Rutene blir satt opp av lokale EK-ledere og gjort tilgjengelige for interesserte deltakere. Hver rute har en tekstbeskrivelse (de ulike delene/etappene av ruten er beskrevet punktvis) og en tilhørende KML-fil som angir stien og stasjonene på korsveien. KML-filen kan importeres til GPS-enheter (f.eks. GPS-app på smarttelefon, treningsklokke, osv.) og følges. Det finnes også en offisiell mobilapp for EK (se lenker nederst på siden) som blant annet fungerer som GPS.
Hver EK-rute oppfyller fastsatte standarder:
- Ruten må være minst 40 km lang (ruter på minst 30 km er tillatt hvis den totale stigningen er minst 500 meter).
- Minimum tid for gjennomføring er 8 timer.
- Det er 14 stasjoner på korsveien langs ruten.
- Ruten bør gå utenom hovedveier, spesielt asfalterte veier.
- Ruten bør gå gjennom skogsveier, stier og bort fra støy.
- Det er ingen merkinger (piler, skilt, osv.) langs ruten.
40 kilometer er for mye for meg. Finnes det en kortere alternativ?
EK-standarden tillater ruter på 30 kilometer hvis stigningen på en slik rute er minst 500 meter. EK skiller seg fra andre aktiviteter – det er ikke behagelig, men krevende. Det setter målet høyt og oppmuntrer til forsakelser, men respekterer enhver beslutning om å returnere hjem tidligere. Det er ikke nødvendig å nå endepunkt av ruten. Deltakerne vurderer individuelt hvor mye de er i stand til å gi av seg selv.
Er EK en sosial arrangement?
Tvert imot. EK har en individuell karakter. Det betyr at:
- du går alene og gjør det på eget ansvar
- fra du starter ruten til du avslutter den, gjelder regelen om stillhet – vi snakker ikke med andre deltakere; vi respekterer andre deltakeres rett til å oppleve Korsveiens mysterium dypt, ved å møte Gud i stillhet og konsentrasjon
- du har rett til å påpeke personer som bryter regelen om stillhet, hvis de forstyrrer deg eller andre deltakere
- av sikkerhetsgrunner er det mulig å gå ruten i små grupper på noen få personer, men også da gjelder regelen om stillhet mellom gruppemedlemmene
- i tilfelle uforutsette hendelser, er du avhengig av dine egne krefter
Er det trygt? Hvordan ta vare på sikkerheten?
EK har en individuell karakter. Det betyr at du går ruten alene, eventuelt i en liten gruppe. Vær også klar over at når du deltar i EK, gjør du det på eget ansvar og er avhengig av dine egne krefter.
Her er forslag til hvordan du kan ta vare på din egen sikkerhet på ruten:
- før du starter, gjør deg kjent med ruten på kartet – http://u.osmfr.org/m/1080912/
- du kan også lese rute beskrivelsen for å få en idé om hva som venter deg
- vurder om du er i stand til å gå hele eller en del av ruten, og ta deretter en beslutning om du er klar til å starte
- informer en bekjent eller en venn om planene dine. Be dem være tilgjengelige på telefon, slik at de kan hente deg eller hjelpe deg på annen måte i tilfelle uforutsette hendelser.
- ta på deg en refleksvest eller andre reflekser. Deler av ruten går langs veier uten veikant, så sørg for at du er godt synlig.
- installer den offisielle EK-appen på telefonen din (lenker finnes nedenfor), som blant annet har en GPS-funksjon, slik at du kan sjekke om du har gått av ruten når som helst
- alternativt kan du installere en annen GPS-app, og deretter laste ned rute filen (KML) herfra
- ta med en powerbank til telefonen
- skriv ut rute beskrivelsen og ta den med deg. Hvis telefonen din går tom for batteri, vil en papirutgave være et alternativ for å hjelpe deg videre til målet.
- hvis du møter en annen EK-deltaker som trenger hjelp, har du rett og plikt til å bryte regelen om stillhet og gi hjelp. Om nødvendig, ring nødnummeret 113 for å få hjelp.
Hvordan forberede seg til EK?
Forberedelsene til EK kan starte noen uker før den foreslåtte datoen for EK. Å gå 40 kilometer krever fysisk form, så regelmessige turer på noen få eller flere kilometer vil være passende trening før du starter. I tillegg er det lurt å skaffe seg gode klær tilpasset de aktuelle værforholdene i området – komfortable tursko, regntøy, osv.
Man kan også forberede seg åndelig til Ekstrem Korsvei, for eksempel ved å gjennomgå skriftemålets sakramentet.
Vi oppfordrer også til å melde deg for en valgt EK-rute. Påmelding er ikke obligatorisk og ikke bindende – du kan alltid ombestemme deg. Informasjon om påmeldte deltakere blir ikke delt med andre enheter, den brukes kun til statistiske formål og er en indikasjon for områdets leder om at det er verdt å forberede EK-ruten også neste år i det aktuelle området. Du kan melde deg for ruten i Oslo via mobilappen eller via nettsiden.
Hvordan pakke for EK?
Her er listen over ting du MÅ ta med deg:
- klær – tilpasset de aktuelle værforholdene i området (regnjakke og eventuelt regnbukser – hvis det er meldt regn den natten, varm genser/fleece, lag-på-lag klær – hvis det er meldt frost). Husk at temperaturen synker noen grader om natten, spesielt ved gry, sammenlignet med når du starter på EK.
- sko – komfortable, vanntette, helst hikingsko
- mat – EK er ikke en faste, og en langvarig vandring er en belastning for kroppen. Maten bør være klar til å spises raskt, uten å lage piknik.
- drikke – ikke la deg lure når det er kaldt og du ikke føler deg tørst. Drikk regelmessig underveis for å unngå dehydrering. Ta med deg minst vann, men helst en termos med varm te eller kaffe.
- telefon – helst med powerbank
- mobilapplikasjon (se lenker nedenfor) – applikasjonen inneholder GPS-modul som vil lede deg på ruten, korsveiens meditasjoner både tekst og lyd, og gir mulighet til å registrere seg på valgt rute
- hodelykt – med ekstra batterier
- refleksvest, reflekser
- utskrevet rutebeskrivelse på papir som en reserve i tilfelle problemer med telefonen
- korsveiens meditasjoner – utskrevet på papir eller i mobilapplikasjonen
I tillegg KAN du ta med:
- trekors
- protein snacks, f.eks. energibarer, sjokolade, nøtter
- grunnleggende bandasjer, f.eks. plaster for gnagsår