Ekteskapsforberedende kurs

Hvordan går vi frem for å kunne gifte oss katolsk?

Dersom du går med planer om å gifte deg i den katolske kirke – i Norge eller i utlandet – kan mengden med forberedelse fort virke overveldende. Som par må dere forholde dere til sivile dokumenter som dere innhenter fra skatteetaten og i tillegg kreves det dokumenter fra Kirken. Det er vanligvis presten som skal vie dere som hjelper til med å gjøre de nødvendige forberedelser, men om dere ønsker å gifte dere i utlandet vil menigheten dere tilhører hjelpe dere. Derfor er det viktig at alle som ønsker å gifte seg i den katolske kirke melder fra så tidlig som mulig til menighetskontoret der du bor eller den presten dere ønsker skal vie dere senest fire måneder før vielsen skal finne sted – enten dere skal gifte dere i Norge eller i utlandet. Husk at det kan ta lang tid å skaffe de nødvendige dokumentene og at skatteetaten i perioder kan ha lang behandlingstid.

Dokumentene som dere må skaffe varierer. Først er det avhengig av om dere allerede er sivilt/borgerlig gift eller ikke. Deretter er det forskjellige krav til dokumentasjon og forberedelser i forhold til om dere gifter dere i deres egen menighet, i en annen menighet i Norge eller om dere skal gifte dere i utlandet. Under vil du finne beskrivelse for hva dere trenger av dokumentasjon. Velg den kategorien som stemmer for dere.

«Vi skal gifte oss katolsk med borgerlig virkning i Norge.» Dette er den vanligste formen for inngåelse av ekteskap i Norge. De aller fleste katolske prester er godkjente vigselsmenn, så bryllupsseremonien i kirken vil også gjelde sivilt. De dokumentene dere må skaffe er:

  • Dåpsattest – for den katolske part må utskriften av dåpsattesten ikke være eldre enn 6 måneder på vigselstidspunkt (bestilles fra den kirken der du ble døpt). Denne dåpsattesten vil også inneholde informasjon om når og hvor du evt. ble konfirmert. Hvis ikke, må du gjerne skaffe en konfirmasjonattest i tillegg. For en døpt ikke-katolsk part er også dåpsattest nødvendig, men attesten har ingen tidsbegrensning.
  • Sivilstandsbekreftelse (Utskrift av registrerte opplysninger) for begge parter fra Skatteetaten dersom dere bestiller prøvingsattest. Dersom din kommende ektefelle ikke har bodd lenge nok i Norge for å få denne fra skatteetaten, må en tilsvarende bekreftelse skaffes på at han/hun er fri til å gifte seg (ikke har vært gift før), f.eks. fra sitt eget land.
  • Forberedende ekteskapskurs (obligatorisk). Dere får normalt en attest på fullført kurs.
  • Prøvingsattest fra Folkeregisteret. Må ikke være eldre enn 4 måneder på vigselstidspunkt og bestilles digitalt på www.skatteetaten.no.

«Vi skal gifte oss katolsk i Norge, men er allerede borgerlig gift.» For par som allerede har sivil/borgerlig vigsel kreves det et dokument som bekrefter at ingen av dere har vært gift før dere ble borgerlig/sivilt gift, som f.eks en sivilstandshistorikk. Denne fås også ved henvendelse til skatteetaten.no og bestilles under «skjema og tjenester/annet» eller at du ringer deg. Dette gjelder for vielser planlagt både i Norge og utlandet. Dette er dokumentene dere må skaffe:

  • Dåpsattest – for den katolske part må utskriften av dåpsattesten ikke være eldre enn 6 måneder på vigselstidspunkt (bestilles fra den kirken der man ble døpt). Denne dåpsattesten vil også inneholde informasjon om når og hvor du evt. ble konfirmert. Hvis ikke, må du gjerne skaffe en konfirmasjonattest i tillegg. For en døpt ikke-katolsk part er også dåpsattest nødvendig, men attesten har ingen tidsbegrensning.
  • Sivilstandshistorikk eller tilsvarende dokument som viser at dere ikke har vært gift med noen andre før dere ble viet borgerlig/sivilt. En sivilstandshistorikk bestilles digitalt fra Skatteetaten under «skjema og tjenester/annet» eller at du ringer dem. Dersom din kommende ektefelle ikke har bodd lenge nok i Norge for å få denne fra skatteetaten, må en tilsvarende bekreftelse skaffes på at han/hun ikke har vært gift før, f.eks. fra sitt eget land.
  • Forberedende ekteskapskurs (obligatorisk). Dere får normalt en attest på fullført kurs.
  • Vigselsattest

«Vi skal gifte oss katolsk i utlandet.» Dersom dere planlegger å feire den store dagen i utlandet er det tre måter å gjøre dette på. Dere kan ha sivil/borgerlig vigsel i Norge først og deretter den kirkelige vigselen i etterkant. Dette er absolutt den enkleste måten og gjør at mye kan være klart allerede før dere reiser, men dere må huske at dere vil trenge et dokument som viser at dere ikke har vært gift tidligere, tilsvarende en sivilstandsattest eller lignende. Dersom dere velger dette alternativet kan dere følge samme prosedyre som nevnt over. Dersom dere ikke gifter dere borgerlig/sivilt først, må dere velge å gifte dere i utlandet etter norsk rett eller gifte dere ifølge lovgivningen i det landet dere skal gifte dere. Husk at det er mange offentlige dokumenter som skal skaffes for å gifte seg i utlandet etter utenlandsk rett. Ta kontakt med presten som skal vie dere dersom dere har spørsmål om dette. I utgangspunktet trenger dere samme dokumentasjon dokumentasjon som over, men skatteetaten kan kreve ytterligere dokumenter.

ANNET

«Vi skal gifte oss katolsk, men min partner er ikke døpt.» Det er fullt mulig å gifte seg katolsk selv om din partner ikke er døpt. Det er viktig at dere informerer om dette tidlig i prosessen slik at det kan søkes om dispensasjon. Ellers følger dere det alternativet over som passer deres situasjon og planer.

«Vi skal gifte oss katolsk i en annen menighet enn der vi bor.» Dersom dere skal gifte dere i en annen menighet enn der dere bor trenger dere sogneprestens tillatelse. Snakk med presten som skal vie dere om dette.

«Vi skal gifte oss katolsk, men en av oss har vært gift før.» Dersom en av dere er skilt må det først foreligge et frihetsbrev fra kirkens tribunal før dere evt. kan gifte dere i kirken. Snakk med presten dere har kontakt med eller henvend dere direkte til tribunalet.

EKTESKAPSKURS

Oslo-menighetene (St. Olav, St. Johannes og St. Hallvard) samarbeider om å arrangere ekteskapskursene. Det vi si at paret kan delta på kurs uavhengig av menighetstilhørighet.

Vår 2025 – kurs gjennomføres i St. Hallvard på følgende 4 datoer: 12. februar, 26. februar, 12. mars og 26. mars. Kurset varer fra kl. 18.30-21.00 og dere møtes i menighetssalen.

For kursdatoer i St. Olav, ta kontakt med St. Olav menighet; https://www.stolavmenighet.info/
St. Johannes menighet stiller opp for enkelttilfeller (norsk og engelsk) ved behov; https://www.stjohannes.no/

Der er obligatorisk å delta på alle kurskvelder. Kurset koster kr. 500,- pr. par – som dekker alt kursmateriale. Beløpet overføres via nettbank til menighetens konto: 3000 22 49134 eller via vipps til «St. Hallvard menighet» nr.12124. Husk å merke innbetalingen «Ekteskapskurs» og deres navn i «gjelder»-feltet.

Påmelding til menighetskontoret på e-post: Oslo-St.Hallvard@katolsk.no

Spørsmål om innhold og program? Ta kontakt med kursansvarlig Hanneke Bruce på hanneke@live.no

Et ekteskapsforberedende kurs har til hensikt å gi en klar og utvetydig presentasjon av Kirkens lære om ekteskapets sakrament. Ekteskapskurset er obligatorisk for alle par som ønsker å gifte seg katolsk i Norge.