Esters bønn og innsettelsen av Purim-festen

Dagens lesning handler om bønnen som Ester ber rett før hun går til kongen. Bønnen er en senere tilføyelsen i Esters bok. Den ble tilføyd da den hebraiske teksten ble oversatt til gresk (Septuaginta, 2. århundre før Kristus). I den opprinnelige teksten ble ikke Gud nevnt i hele boken, merkelig nok.

Bønnen er berørende, den dag i dag. I begynnelsen og slutten understreker Ester at hun er helt alene. Den eneste hjelper som hun har, er Gud selv. Ester vet at det jødiske folks liv er avhengig av hennes diplomatiske ferdigheter. Og hennes eget liv er i stor fare. I denne fortvilte situasjonen er det kun Gud selv som kan redde, redde henne og redde sitt folk. Ekte bønn handler aldri bare om en selv.

Ester lykkes med sin misjon. Denne gledelige utgangen minnes av jødene i en fest som ble stiftet av Ester selv (Est 9). Festen heter Purim og feires i år på 26. februar, i morgen. Siden de jødiske festene alle begynner om kvelden dagen før, starter årets Purimfeiring i kveld.

Purimfesten har noe likhetstrekk med fastelavn som den blir feiret i Brasil og på kontinentet, for eksempel i Tyskland langs Rhinen. Den feires på omtrent samme tid (februar-mars). Her følger en beskrivelse av festen (fra nettsiden jødedommen.no):

Om våren feirer jøder helligdagen Purim ved å kle seg ut, komme sammen for å spise og drikke, gi gaver til hverandre og til veldedige formål, samt for å lese Esters bok. Vi hyller historien om Dronning Ester, som reddet jødene fra en massakre langt tilbake i tid.

Purim-fortellingen er fortellingen der hovedpersonen dronning Ester reddet jødene i det gamle Persia fra utryddelse.  For å nedkjempe tyrannen Haman måtte dronningen skjule sin jødiske opprinnelse.  Mange vil derfor hevde at vi ifører oss masker og kostymer under Purim-karnevalet for å minnes Esters tilsløring av sin identitet.

Tradisjonen med å kle seg ut med masker og kostymer er ikke opprinnelig jødisk, men har trolig sitt tidlige utgangspunkt i det katolske karnevalet. Purim er barnas helligdag mer enn noen annen. Purim-feiringen er fylt med glede. Gudstjenestene i synagogen er preget av en svært uformell stemning, med godt humør og mye latter.

Foto: Utkledde unge kvinner i Oslos synagoge under Purimfesten