Uten innsatsen for å elske Gud blir man middelmådig

Seremonien for å innsette nye kardinaler er vanligvis preget av høysinn og glede, men pave Frans’ preken under søndagsmessen hørtes ut som en advarsel.

De røde kardinalhattene som deles ut under seremonien

“Hvis vi blir ventet i himmelen, hvorfor skulle vi bli fanget opp av jordiske bekymringer? Hvorfor skulle vi være bekymret for penger, berømmelse, suksess, som alle vil forsvinne?” sa paven under liturgien i Peterskirken.

“Hvorfor skal vi kaste bort tid på å klage på natten, når dagens lys venter oss? Hvorfor skal vi se etter hjelpere for å fremme karrieren vår?” sa han og rettet ordene til de 13 nye kardinalene han hadde innsatt dagen før i samme kirke.

Paven skisserte sin visjon for en kardinal, og advarte om risikoen det kan medføre – verdslighet er den fremste blant dem.

“Uten å gjøre en daglig innsats for å elske Gud og vente tålmodig på det nye som Gud stadig virker i oss, blir vi middelmådige, lunkne og verdslige,” understreket han. Frans oppfordret de nye kardinalene til å leve et liv preget av veldedighet. “Når alt kretser rundt oss og våre behov, og vi er likegyldige mot andres behov, setter natten seg ned i våre hjerter. Hjertene våre blir mørke,” sa han. “Vi begynner straks å klage på alt og alle; vi begynner å føle oss som ofre og ender med å gruble over alt. Det er en ond sirkel,” advarte paven.

Under innsettelsen i Peterskirken dagen før advarte pave Frans kardinalene mot å bli fristet til å “gå av veien “.

“Du vil ikke lenger være en gjeter som er nær sitt folk. Du vil bare føle at du er en “eminens”. Når du først har følt det, er du allerede utenfor veien,” sa han.

Med referanse til disiplenes fristelser formanet jesuittpaven kardinalene om ikke å gjøre den samme feilen som Jakob og Johannes i evangeliet, som trodde de kunne få Jesus til å love at de ville sitte ved hans side i himmelen.

“Dette er en annen vei. Ikke Jesu vei, men en annen,” advarte Francis.

“Skarlagenrøde kardinalkjortler, som er blodfargen, kan for en verdslig ånd bli fargen på en verdslig ‘eminens’,” fortsatte paven. Han understreket at det er “så mange slags korrupsjon i det prestelige livet …”.

Pavens sterke ord ga gjenklang siden de kom bare dager etter at han offentliggjorde McCarrick-rapporten om den avsatte amerikanske kardinalen som misbrukte mindreårige seksuelt, og to måneder etter at han sparket den italienske kardinalen Angelo Becciu, angivelig for favorisering og risikable investeringer.