Månedlig Arkiv: januar 2023

Livet er ikke et spørsmål om skjebne eller flaks, helse eller økonomi

– det er en kjærlighetshandling (pave Frans)

Jesus sier at han kom for å bringe «synet til de blinde». Det er slående at gjennom hele Bibelen, før Kristus, fortelles aldri om en helbredelse av en blind person, aldri. Det var virkelig et lovet tegn som ville komme med Messias.

Men her handler det ikke bare om fysisk syn, men et lys som får en til å se livet på en ny måte. Det er et «å komme inn i lyset», en gjenfødelse som bare skjer med Jesus. Hvis vi tenker over det, er det slik det kristne liv begynte for oss: med dåpen, som i oldtiden ble kalt nettopp «opplysning».

Og hvilket lys gir Jesus oss? Han bringer oss Sønnens lys: Han er Faderens elskede Sønn og lever evig. Med ham er også vi Guds barn elsket for evig, til tross for våre feil og mangler.

Så livet er ikke lenger et blindt fremskritt mot ingenting, nei. Det er ikke et spørsmål om skjebne eller flaks, nei. Det er ikke noe som avhenger av tilfeldigheter eller stjernene, nei, eller til og med av helse eller økonomi, nei.

Livet avhenger av kjærlighet, av Faderens kjærlighet, som har omsorg for oss, sine elskede barn. Hvor vidunderlig å dele dette lyset med andre! Har det slått deg at livet til hver enkelt av oss – mitt liv, ditt liv, vårt liv – er en kjærlighetshandling? Og en invitasjon til kjærlighet? Dette er vidunderlig!

Men så mange ganger glemmer vi dette, i møte med vanskeligheter, i møte med dårlige nyheter, selv i møte med – og dette er ille – verdslighet, den verdslige livsstilen. «

Pave Frans ~ Generalaudiens, 25. januar 25, 2023. Foto: Maridalsvannet, HHM

Ukens pave Frans

Den korteste veien til Jesus

Hva er den korteste veien til et møte med Jesus?

Gjør deg selv trengende.

Erkjenn ditt behov for nåde, ditt behov for tilgivelse, ditt behov for glede. Og Jesus vil komme deg nær.

Pave Frans, januar 2023

Foto: Flickr/Long Thiên
Redaktør for ‘Ukens pave Frans’ er Frode Grenmar

Å bli hos Jesus krever mot til å forlate det gamle

Pave Frans’ oppfordrer oss i sin Angelus-bønn siste søndag til å ta nye steg

«Å bli hos Jesus, krever mot til å dra, til å legge ut på reisen. Hva må vi da legge bak oss? Våre laster og våre synder, absolutt! De er som et anker som holder oss tilbake og hindrer oss i å seile. Når vi setter så ut på reisen, er det bare riktig at vi begynner med å be om tilgivelse – tilgivelse for de tingene som ikke er vakre. Vi lar disse tingene ligge for å gå videre.

Men det er også nødvendig å legge bak seg det som holder oss tilbake fra å leve fullt ut, for eksempel frykt, egoistiske beregninger og vårt behov for å ha kontroll og leve i sikkerhet. Det betyr også å gi opp tiden som er kastet bort på så mange unødvendige ting. Hvor vakkert det ville være å forlate alt dette for å oppleve f.eks. den slitsomme, men givende risikoen av å tjene, eller å vie tid til bønn for å vokse i vennskap med Herren.

Jeg tenker også på en ung familie som forlater et komfortabelt liv for å åpne opp for det uforutsigbare og vakre eventyret mor- og farskap. Det er et offer, men alt som trengs er et blikk på et barn for å forstå at det var det riktige valget å legge bak seg visse rytmer og komfort for å ha denne gleden.

Jeg tenker også på enkelte fagpersoner, for eksempel leger eller helsepersonell, som gir opp mye fritid for å studere og forberede seg og som gjør mye godt. De er på vakt mange timer dag og natt, og bruker så mye fysisk og mentalt energi for å hjelpe de syke.

Jeg tenker på arbeidere som ikke akter sin egen bekvemmelighet, men som bruker tid og krefter for å kunne sette mat på bordet.

Kort sagt, for å leve livet, må vi akseptere utfordringen med å legge ting bak oss. I dag gir Jesus denne invitasjonen til hver enkelt av oss.»

Pave Frans, Angelus-bønn 22. januar 2023. Bilde: Kantonsspital Baselland

Pilegrimstur til Assisi for menigheten – 19.-26. september 2023

Det åpnes nå for påmelding til Assisi-turen. Ring til kontoret 23 30 32 00 eller send mail til oslo-st.hallvard@katolsk.no. Vi har til sammen 25 plasser. Først når dere har mottatt bekreftelse ber vi dere om å innbetale et depositum på NOK 2500. Innbetalingen sikrer deltakelse. Deltakere fra St. Hallvard menighet blir prioritert.

Frist for påmelding: 19. februar 2023.

Innbetalingen til menighetens bankkonto: 3000.22.49320. Påfør stikkord Assisi og skriv fullt navn.

Pris for overnatting og transport i Italia (buss fra og til flyplassen Fiumicino i Roma og dagstur til La Verna) er beregnet til ca 500 Euro (i overkant av 5000 NOK). Frokosten er inkludert i prisen.

I tillegg kommer andre måltider og flyreisen som bestilles av den enkelte. Vi som arrangerer turen, kan være behjelpelig med å bestille flyreise.

Bussavgang fra flyplassen Fiumicino til Assisi er beregnet til ca. kl. 14.00. Når du bestiller flyreise på egen hånd, pass på at du er der i god tid før.

St. Hallvard menighet har en lang tradisjon i den hellige Frans av Assisis ånd. Formålet med denne turen er å oppfriske tradisjonen og gi flere av oss anledning til å bli kjent med Frans på nytt.

Vi skal bo på Casa di Spiritualita – Oasi del Sacro Cuore, rett nedenfor Porta Nuova. Huset er ideelt plassert i forhold til kirker og andre severdigheter i sentrum.

Bildene: Wikimedia Commons og hjemmeside til Oasi del Sacro Cuore: www.oasisacrocuoreassisi.com

Inn i et nytt år

– med ny omsorg for hverandre og for vårt felles hjem

Med dyp og inderlig glede har vi kunnet feire Han som kom, Han som bringer rettferdighet, frihet og fred. 

I en verden som ofte oppleves som kald, er det mange som kjemper for å holde varmen. Norsk vinter og høye strømpriser til tross, vi vet at vi er blant de heldige og vi er takknemlige for at vi har kunnet sende av gårde en god del godt, varmt vintertøy til Ukraina. For som Johannes Døperen sa: «Den som har to kjortler skal dele med den som ikke har noen, og den som har mat skal gjøre det samme.» (Luk 3,10) 

De fleste av oss oss har klesskap som er mer enn velfylte. I følge statistikkene har vi som bor i Norge et stort overforbruk av klær. Bare i løpet av ett år kjøper hver av oss i snitt 63 nye klesplagg. Det er rett og slett blodig urettferdig, – ikke minst fordi det er en del av er gigantisk miljøproblem. To av tre klesplagg som produseres i dag er dessuten laget av plast og ofte under uverdige forhold. De negative konsekvensene for det pave Frans omtaler som «vårt felles hjem» er intet mindre enn dramatiske.

Selvfølgelig må vi ha klær og barn som vokser trenger stadig påfyll, om ikke nødvendigvis nytt. Men mange av oss kan nok godt sløyfe januarsalget og ta inn over oss pave Frans’ ord i Laudato Si’ (Kap.6.211):

«Å bruke noe på ny heller enn å kvitte seg med det, kan – når beveggrunnene er gode – være en kjærlighetshandling og utrykk for vår egen verdighet.»

Redaksjonen beklager at artikkelen – grunnet sykdom – blir lagt ut først nå.
Bilde: globalmagazin.com