I fellesskap gjennom fastetiden – Å tilgi (del 1)

Dagens meditasjon

På den tid kom Peter til Jesus og spurte: «Herre, hvor mange ganger er jeg forpliktet til å tilgi en bror som krenker meg? Like til syv ganger?» Jesus sier: «Til det svarer jeg: Ikke syv, men syvogsytti.» (Matt 18, 21-22)

Det å tilgi kan være vanskelig. Det krever en innsats, et indre arbeid med oss selv. Våre følelser er berørt. Vi kan ha blitt veldig såret. Kanskje trenger vi profesjonell hjelp til å bearbeide det som har hendt. Men det kan også være noe mindre alvorlig, noe mer hverdagslig. Det kan handle om en misforståelse mellom to personer. Den ene føler seg såret uten at den andre har ment det ondt og kanskje til og med uten at den andre aner hvilke følelser som ble satt i sving. Det finnes en morsom historie om denne typen misforståelse – som nok ikke er så morsom:

En mann vil henge opp et bilde, men mangler en hammer for å slå spikeren inn i veggen. Han får idéen om å be naboen å låne ham en hammer. Men så kommer han til å tenke: «Naboen har sist sett så rart på meg. Han liker meg sikkert ikke. Ja, og da vi i går møttes i garasjen, da har han kun nikket til meg, ikke engang sagt ‘hei’. Han vil sikkert ikke låne meg en hammer. Egentlig er han ganske arrogant og avvisende. Ikke som en god nabo burde være.» Og så tenker mannen videre og videre i de banene og blir sintere og sintere på naboen. Til slutt stormer han ut, ringer på dørklokken til naboen, og da døren blir åpnet, roper han illsint: «Du kan beholde din dumme hammer!»

Historien setter det litt på spissen, men er det ikke slik at vi burde kontrollere våre tanker, våre tankemønstre.? Hvor ofte beveger vi oss i negative tankebaner som forsterker våre negative følelser?

En følelse er i seg selv noe nøytralt. Det vi gjør med våre følelser, det er avgjørende – se den lille historien ovenfor!

Pave Frans har foreslått som fasteoffer: «Avstå fra å sladre!» (Angelus, 28. februar 2021). Sladder er noe som ødelegger relasjoner, det kan utvikle seg til fiendskap og mobbing. Isteden burde vi alle prøve å trekke frem det positive i hver person, ja til og med i hvert utsagn av et medmenneske. Vi burde prøve å sette oss inn i situasjonen til vedkommende, hans tanker, og hans uttalelser. Vi burde prøve å ‘redde nestens utsagn’! (Ignatius av Loyola, Den katolske kirkens katekisme 2478, se del 2 i morgen)