Inn i et nytt år

– med ny omsorg for hverandre og for vårt felles hjem

Med dyp og inderlig glede har vi kunnet feire Han som kom, Han som bringer rettferdighet, frihet og fred. 

I en verden som ofte oppleves som kald, er det mange som kjemper for å holde varmen. Norsk vinter og høye strømpriser til tross, vi vet at vi er blant de heldige og vi er takknemlige for at vi har kunnet sende av gårde en god del godt, varmt vintertøy til Ukraina. For som Johannes Døperen sa: “Den som har to kjortler skal dele med den som ikke har noen, og den som har mat skal gjøre det samme.” (Luk 3,10) 

De fleste av oss oss har klesskap som er mer enn velfylte. I følge statistikkene har vi som bor i Norge et stort overforbruk av klær. Bare i løpet av ett år kjøper hver av oss i snitt 63 nye klesplagg. Det er rett og slett blodig urettferdig, – ikke minst fordi det er en del av er gigantisk miljøproblem. To av tre klesplagg som produseres i dag er dessuten laget av plast og ofte under uverdige forhold. De negative konsekvensene for det pave Frans omtaler som “vårt felles hjem” er intet mindre enn dramatiske.

Selvfølgelig må vi ha klær og barn som vokser trenger stadig påfyll, om ikke nødvendigvis nytt. Men mange av oss kan nok godt sløyfe januarsalget og ta inn over oss pave Frans’ ord i Laudato Si’ (Kap.6.211):

“Å bruke noe på ny heller enn å kvitte seg med det, kan – når beveggrunnene er gode – være en kjærlighetshandling og utrykk for vår egen verdighet.”

Redaksjonen beklager at artikkelen – grunnet sykdom – blir lagt ut først nå.
Bilde: globalmagazin.com