Å bli hos Jesus krever mot til å forlate det gamle

Pave Frans’ oppfordrer oss i sin Angelus-bønn siste søndag til å ta nye steg

“Å bli hos Jesus, krever mot til å dra, til å legge ut på reisen. Hva må vi da legge bak oss? Våre laster og våre synder, absolutt! De er som et anker som holder oss tilbake og hindrer oss i å seile. Når vi setter så ut på reisen, er det bare riktig at vi begynner med å be om tilgivelse – tilgivelse for de tingene som ikke er vakre. Vi lar disse tingene ligge for å gå videre.

Men det er også nødvendig å legge bak seg det som holder oss tilbake fra å leve fullt ut, for eksempel frykt, egoistiske beregninger og vårt behov for å ha kontroll og leve i sikkerhet. Det betyr også å gi opp tiden som er kastet bort på så mange unødvendige ting. Hvor vakkert det ville være å forlate alt dette for å oppleve f.eks. den slitsomme, men givende risikoen av å tjene, eller å vie tid til bønn for å vokse i vennskap med Herren.

Jeg tenker også på en ung familie som forlater et komfortabelt liv for å åpne opp for det uforutsigbare og vakre eventyret mor- og farskap. Det er et offer, men alt som trengs er et blikk på et barn for å forstå at det var det riktige valget å legge bak seg visse rytmer og komfort for å ha denne gleden.

Jeg tenker også på enkelte fagpersoner, for eksempel leger eller helsepersonell, som gir opp mye fritid for å studere og forberede seg og som gjør mye godt. De er på vakt mange timer dag og natt, og bruker så mye fysisk og mentalt energi for å hjelpe de syke.

Jeg tenker på arbeidere som ikke akter sin egen bekvemmelighet, men som bruker tid og krefter for å kunne sette mat på bordet.

Kort sagt, for å leve livet, må vi akseptere utfordringen med å legge ting bak oss. I dag gir Jesus denne invitasjonen til hver enkelt av oss.”

Pave Frans, Angelus-bønn 22. januar 2023. Bilde: Kantonsspital Baselland