8. februar: Stå opp mot utnyttelse og menneskehandel

Minnedagen for den hellige Josefina Bakhita

I dag er det bønnedagen for bekjempelse av menneskehandel (se gårsdagens innlegg). Dagen er forbundet med hl. Josefina Bakhita som selv ble offer for slaveri.

Josefina Bakhita (1869–1947), født i Sudan, ble bortført av slavehandlere som barn og solgt på slavemarkedet fem ganger. En eier tatoverte henne som eiendom på en spesielt smertefull måte. Til slutt kjøpte den italienske konsulen Callisto Legnani henne i Khartoum og brakte henne til Italia.

Som barnepike gikk hun og jenta hun hadde ansvar for, på en internatskole drevet av ordenssøstre (canossianerinnene). Der ble hun døpt og var deretter i stand til å påtvinge sin løslatelse på lovlig vis og tre inn i ordenen. Som søster jobbet hun i Vicenza ved klosterporten, hvor hun til tross for sykdom og smerte ble kjent og elsket for sitt smil og vennlighet som la nostra madre moretta (vår kaffebrune mor). På forespørsel fra ordenen skrev hun ned sine erfaringer fra årene i slaveri og ble kjent i hele Italia.

Det er for 9. gang at det arrangeres den internasjonale bønnedagen for bekjempelse av menneskehandel. Josefina er en slags skytshelgen for denne dagen.

Delta gjerne i den økumeniske bønnevandringen som arrangeres i Trefoldighetskirken i dag kl. 17.00 (se gårsdagens innlegg).