I fellesskap gjennom Triduum – Påskeaften

Dagens refleksjon over Påskens mysterium: Å lese Jesu liv som et sakrament.

Påskeaften skal være en stille dag. Det vi har hørt og opplevd i liturgien på Langfredag trenger tid til å bli tatt innover, bli ‘fordøyet’. Vi ærer Jesu Kristi frelsesverk ved å gå stille og ettertenksom gjennom denne dagen – før vi feirer de høytidelige påskevigilier om kvelden og natten.

I dag deler vi en refleksjon av Cynthia Bourgeault, en av lærerne på Center of Action and Contemplation (CAC) i New Mexico, USA. Dette senteret ble grunnlagt av Richard Rohr OFM, en fransiskanerpater som er viden kjent gjennom sine mange bøker. CAC sender ut daglige meditasjoner som anbefales (se og abonner gratis på cac.org). Cynthia Bourgeault delte sine tanker i forgårs om ‘Jesu lidelses visdom’ (for dem som vil lese teksten i original på engelsk, klikk her):

Jesu lidelse er virkelig mysteriet av alle mysterier, hjertet av den kristne trosopplevelsen. Med ordet “lidelse” menes begivenhetene som avslutter Jesu jordiske liv: han ble forrådt, dømt, naglet til korset og døde.

Bildet av en uskyldig og god mann ødelagt av maktene i denne verden, er en arketypisk menneskelig opplevelse. Det fremkaller våre dypeste følelser av anger og empati (og hvis vi er ærlige, også våre dypeste mørke sider). Det har blitt brukt til å gjøre oss opprørte og villige til å lete etter en syndebukk. Det er blitt brukt til å spre antisemittisme, til å fokusere på personlig skyld – “Kristus døde for dine synder” – og for å fremme hengivenhet på en sentimental og til og med fanatisk måte.

Fra et visdoms-synsvinkel, hva kan vi si om Jesu lidelse? Nøkkelen ligger i å lese Jesu liv som et sakrament: et hellig mysterium hvis egentlige formål ikke er å vekke empati, men å myndiggjøre mennesker (empowerment). Med andre ord, Jesus er ikke spesielt interessert i å øke verken din skyld eller din hengivenhet, men heller å utdype din personlige evne til å leve et helhetlig, et hellig liv forenet med Kristus og hele skaperverket. Hvis du er villig til å jobbe med den oppgaven, begynner Jesu lidelse å gi mening på en helt ny måte.

Les videre her