Er det å tro fornuftig?

Den tvilende Thomas og Blaise Pascal. P. Ragnars preken fra siste søndag

Åtte dager etter var disiplene atter sammen innendørs, og Thomas var til stede. Dørene var stengt, men Jesus kommer og trer inn i kretsen, og sier: «Fred være med dere.» Og så sier han til Thomas: «Kom hit med din finger, her er mine hender, se selv; kom hit med din hånd, og legg den i min side. Og vær ikke lenger vantro, men troende.»
Da utbrøt Thomas: «Min Herre og min Gud!»
Jesus sier: «Ja, nå tror du, fordi du fikk se; salige er de som kommer til troen uten å se.»

(Joh 20, 26-29)

Er troen det motsatte av fornuft? Neppe.

Det å tro har ikke nødvendigvis med religion å gjøre.

Vi vet ikke alt, vi må i mange tilfeller stole på eksperter. Vi må tro dem.

Vi tror at noen elsker oss, fordi den har sagt det til oss. Det betyr vi stoler på et menneske.

Og troen på Gud? En Gud vi ikke kan se? Det er jo ikke særlig fornuftig, eller?

Blaise Pascal, en fransk matematiker, fysiker, forfatter og filosof mente: Det er uendelig mye mer å vinne med å tro på Gud enn å tape. Denne påstanden betegnes som hans berømte ‘veddemål’ og den kan forklares på en enkel måte slik:

Hvis du velger å tro på Gud og du har rett, da har du mye å vinne. Hvis du ikke har rett, så har du allikevel levd et godt liv båret av håp.

Hvis du ikke tror at Gud eksisterer og du har rett, da har det ikke skjedd noe spesielt. Men hvis du velger ikke å tro og du tar feil, da er du ille ute. Da har du tapt uendelig mye.

Derfor er det mye mer fornuftig å tro på Gud enn å velge å ikke tro.

Tro er et frø som utvikler seg. Den forvandler vår kjærlighet og barmhjertighet til mye mer og blir fullendt i det andre livet.

Tomas var heldig, han fikk se (dagens evangelium Joh 20,19-31). Vi derimot må tro det. Men troen er en gave . Med vår aksept starter prosessen av utviklingen, her og nå.

I dag er ‘Den guddommelige barmhjertighetens søndag’. Pave Johannes Paul har innstiftet denne universale kirkelige festen på 2. søndag i påsketiden i år 2000. Den er knyttet til den hl. sr. Faustyna Kowalskas livsoppdrag: Fortell hele verden om Guds uendelige barmhjertighet.

Måtte Guds barmhjertighet gi oss styrke til å tro.