Månedlig Arkiv: februar 2023

«Jeg kan motstå alt. Men ikke fristelser!» (Oscar Wilde)

Vi får glede og frihet ved å faste! P. Ragnars preken på første søndag i fastetiden

I dagens evangelium hører vi at Jesus faster og blir satt på prøve. Han må gjennomgå de samme fristelser som Adam i paradiset og israelittene i ørkenen.

Jesus klarer seg bra. Han er da også Gud?! Vel, han er sant menneske også!

Også vi er utsatt for fristelser. Men husk følgende: Det er en forskjell på Fristelser med stor F og fristelser med liten f. Oscar Wilde sa i sin tid: «Jeg kan motstå alt, men ikke fristelser.» Det han siktet til her, er fristelser med stor F. Dette er noe vi liker. For eksempel rikdom, ære og makt.

Fristelsene med stor F er farlige og dem ble Jesus utsatt for i ørkenen.

Første Fristelse: Stille eget behov. Djevelen oppfordrer Jesus: «Er du Guds sønn, så si at disse stenene skal bli til brød.»

Andre Fristelse: Skape sin egen ulykke. Djevelen tar Jesus med på tinden til Jerusalems templet og sier: «Er du Guds sønn, så kast deg ned! Det står jo skrevet at ‘Han skal gi sine engler befaling, og de skal bære deg på hendene, så din fot ikke støter mot noen sten.’»

Tredje Fristelse: Forsake Guds plan, men velge rikdom, ære og makt. Djevelen viser Jesus alle verdens riker og lokker: «Alt dette vil jeg gi deg, dersom du faller ned og hyller meg.»

Det som gjelder for alle tre Fristelser (med stor F), er at vi velger bort Gud, og velger isteden oss selv.

Fastetiden vil gi oss mulighet til å være oppmerksom på denne fellen. Middelet mot vår egoisme og selvsentrethet: Selvfornektelse. Hva betyr det? Vi må ikke utnytte Gud, andre mennesker eller egen stilling!

Det handler ikke om makt, men om å tjene. Ikke om å utnytte, men elske. Det handler om å overgi oss til Guds godhet, leve i tjeneste for Gud og hverandre.

Vi får glede og frihet ved å faste! La oss be til Gud for at vi bruker fastetiden rett!

24.02.2023 – Ettårsmarkering i Trefoldighetskirken

I forbindelse med ettårsmarkeringen for Russlands angrep på Ukraina, inviterer Norges Kristne råd til fredsbønn i Trefoldighetskirken, Akersgata 60, Oslo, og samling på Eidsvolls plass. 

Fredsbønn i Trefoldighetskirken i Oslo, 24.2. kl. 15.00

Klokken 15.00 på fredag 24. februar blir det avholdt en økumenisk fredsbønn i Trefoldighetskirken i anledning ettårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina. Etter fredsbønnen serverer Norske kvinners sanitetsforening i Oslo ukrainsk suppe. Deretter er det mulig å gå til Eidsvoll plass, der det skal være en solidaritetsmarkering og fakkeltog kl. 17.

Den store solidaritetsmarkeringen for Ukraina, 24.2. k. 17.00 på Eidsvolls plass

Det er Den ukrainske ambassaden i Norge, Den ukrainske forening i Norge og Norsk-ukrainsk venneforening som inviterer til en nasjonal tverrpolitisk markering for å vise samhold og styrke i vår støtte til Ukraina. Norges Kristne Råd støtter markeringen. Det vil arrangeres støttemarkeringer over hele verden og på rundt 65 steder i Norge – fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør – under hashtagen #UniteWithUkraine. Vi vil oppfordre menighetene lokalt til å støtte om om disse.

Gudstjenester søndag 26.2.

I gudstjenesten 26.2. oppfordrer Norges Kristne Råd til bønn for Ukraina. De foreslår at bønnen, som du finner under, brukes over hele landet. Det er den samme bønnen som bes under fredsbønnen i Trefoldighetskirken.

Ukens pave Frans

Fasten

Fasten vil være den åndelige treningsplassen hvor vi med glede gir avkall på de overflødige tingene som tynger oss, hvor vi vokser i indre frihet og vender tilbake til sannheten om oss selv.

Pave Frans, februar 2023

Foto: Vatican.va
Redaktør for ‘Ukens pave Frans’ er Frode Grenmar

Vær villig til å forandre deg!

En liten refleksjon på Askeonsdag over Jesu ord ‘Omvend dere, for Guds rike er nær’

I utdraget nedenfor fra sin tale fra 1980-tallet De fire evangeliene, reflekterer fransiskanerpateren Richard Rohr OFM over hva det vil si å følge Jesus:

Umiddelbart etter fristelsen i ørkenen drar Jesus ut til Galilea og der begynner han å forkynne. Hans første forkynnelse er oppsummert i verset: «Omvend dere, for Guds rike er nær» (Matteus 3:2; Markus 1:15). Nettopp disse ordene hører vi i dag når vi mottar askekorset.

Det er et teologisk fullpakket utsagn. Hva betyr det «å omvende seg»? For det første betyr det ikke å piske oss selv eller å ha dårlig samvittighet. «Å omvende seg» (eller metanoia på gresk) betyr å snu, å forandre seg. Det første ordet som kommer ut av Jesu munn er forandring – vær villig til å forandre deg.

Folk som ikke er villige til å endre seg, er ikke villige til å vende seg bort fra seg selv. Det vi er forelsket i, er vanligvis ikke Gud. Vi er forelsket i vår måte å tenke på, vår måte å forklare, vår måte å gjøre ting på. …

De store tradisjonene kaller alltid folk på en trosreise for å fortsette å forandre seg. Det er ingen annen måte vi kan åpne opp for alt det Gud ber oss om. Det er ingen måte vi kan åpne opp for alt vi må lære, alt vi må erfare, med mindre vi er villige til å gi slipp på idolene fra i går og dagens idoler. Den beste beskyttelsen mot Guds neste ord er Guds siste ord. Vi tar det vi hørte fra Gud i fjor og bygger et helt system rundt det, og så sitter vi der resten av livet.

Umiddelbart etter at han begynte å forkynne, kaller Jesus på de fire første disiplene. Jesus sier bare: «Følg meg» og umiddelbart forlater de garnene sine og følger ham (Matteus 4:20). Vel, kanskje det skjedde på den måten; jeg vil ikke si at det ikke gjorde det. Men det jeg vil si er at en sann disippel vil ha den slags beredskap. …

Jeg håper vi innser at vi alle er kalt til disippelskap på samme måte. Jeg håper at vi er klare til å gi slipp på garnene våre. Hva er garnene våre? Blant annet våre sikkerhetssystemer. Fiske er Simon og Andreas’ økonomiske levebrød, og Jesus sier at man skal gi slipp på det. Han sier: «Jeg skal lære deg å fiske på en ny måte, å fiske etter mennesker» (Matteus 4:19). Det han mener, er at han kommer til å gi dem et nytt kall. Hva ber Gud oss om å gjøre? Hvor ber Gud oss om å gå?